Egzama Nedir? Egzama Nedenleri? Bulaşıcı mıdır?

Sağlık Ağu 31, 2019

İçindekiler

Egzama Nedir? Egzama Nedenleri? Bulaşıcı mıdır?

Egzama Nedir? Egzama Nedenleri? Bulaşıcı mıdır?
Egzama Nedir? Egzama Nedenleri? Bulaşıcı mıdır?

Egzama nedenleri, nasıl olduğu ve Egzama nedir sorusu hemen hemen herkes tarafından araştırılan ve merak edilen hastalıklar arasında yer almaya devam etmektedir. İnsan derisinde kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi ve şişme gibi belirtilerle meydana gelen egzama hastalığının bulaşıcı olup olmadığı sorgulanmakta. Peki, Egzama Nedir? Egzama Nedenleri? Bulaşıcı mıdır?

Egzama, çeşitli sebeplerle meydana gelen ve deride kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi, şişme, deri dökülmesi gibi belirtilerle görülen genelde psikosomatik ( belli bir süre içerisinde ortaya çıkan ve tedavi arayışları günümüzde de hala devam eden hastalık çeşitleri ) nedenli deri hastalığı. En belirgin özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Genelde bebeklerde, alerjik hassasiyeti olan kişilerde, stresli kişilerde, titiz ve temizliğe aşırı düşkün kişilerde görülebilmektedir. Egzama hastalığının çeşitleri şu şekildedir; alerjik egzama , akut, kronik, yaş, yağlı, kuru, varis egzaması, tahrişle oluşan irritan egzama ve stres ile meydana gelen egzama gibi farklı farklı türleri vardır. O zaman şimdi Egzama Nedir? Egzama Nedenleri? Bulaşıcı mıdır? sorularının cevaplarına detaylı bakalım.

EGZAMA TÜRLERİ NELERDİR ?

SEBOREİK DERMATİT EGZAMA NEDİR?: En sık görülen egzama tipi olan seboreik dermatit ise kendini kafa derisinde kepek, kızarıklık, kaşıntı, biber gibi yanma tabir edilen yanma ile ortaya çıkarır. Genelde kış mevsiminde ve stres ile ilişikli olarak görülme sıklığı artar. Saçlı deride, kaşlarda, kulak arkasında, ensede, burun kenarında, göğüs ve sırt ortasında olabilir. Yeni doğmuş bebekler de kafa üzerinde oluşan seboreik egzamaya ise halk arasında konak olarak adlandırılır.

STRESE BAĞLI GELİŞEN EGZAMA ( SİMPLEKS KRONİKUS ): Stres sebebiyle meydana gelen deri hastalıkları içinde en sık görüleni halk arasında stres egzaması diye tabir edilen liken simpleks kronikus’dur. Hastada sürekli kaşıntı halinde oluşturduğu kabuklu kızarık plaklar ortaya çıkar. Stres egzamasında cilt tedavisi ile birlikte psikolojik destek çok önemlidir.

KONTAKT EGZAMA NEDİR?: İnsan tenine dış kaynaklı temas eden zararlı maddelerin ortaya çıkardığı egzama hastalığına kontakt egzama denir. Deterjanlar, Çamaşır yumuşatıcıları, boya maddeleri, sabunlar, yağlar, deodorant, parfüm, asitler, alkaliler ve klorlu havuz suları gibi birçok kaynak uzun zaman ve sürekli temasa bağlı tahriş ederek ciltte irritan egzama geliştirir. Ev hanımların da görülen el egzamaları bunun en bilinen örneklerindendir. Tahriş eden egzama çeşidinin diğer sebepleri soğuk hava, ter, aşırı sıcak, tükürük ve hayvan tüyleri de olabilir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve su dolu minik kabarcıklar gözlenir. Temas egzaması uzun zaman devam edip kronikleşirse deride kalınlaşma, kabuklanma gibi ekstra rahatsızlıklar oluşturur.

TEMAS EGZAMASI NEDİR?: Aslında ayrım bilgisi teyit edilmemiştir, çünkü temas egzamasının meydana gelmesi için genellikle önceden hazırlıklı bir bünye gerekir. Temas egzaması genellikle anne sütü emen meme bebeklerinde görülen egzama türüdür. 3 aylık doğru ortaya çıkar ve ilk olarak bebeğin yüzden başlar. 2 yada 7 yaşlarında kesin olarak iyileşebildiği gibi, büyük çocuklukta ve yetişkinde yavaş yavaş süreğen hale de gelebilir. Bazen astım gibi başka alerjik hastalıklar buna eşlik edebilir. Temas egzaması diğer türlerine göre sayıca çok azdır ve genelde kişinin meslek türüne bağlıdır.

STAZ EGZAMASI NEDİR?: Egzama hastalığı bacakta, genişlemiş damar rahatsızlığı olan varis sahibi kişilerde varise bağlı egzama türü olan staz egzaması görülebilir. Bacaklarda kaşıntılı kızarık yaralar meydana getirmektedir. Cildiye hekiminin uygun gördüğü şekilde önlemlerle tedavi edilebilmektedir.

ATOPİK EGZAMA NEDİR?: Atopik egzama türü genellikle bebek ve çocuklarda görülmekte olan bütün vücudu özellikle deri kıvrımlarının olduğu yerlerde alerjik ve kronik olarak görülen genetik geçişli bir egzama formudur. Nadir olarak yetişkin kişilerde ve ileri yaşlarda da görülebilir. Aşırı ve inatçı kaşıntı ile kişinin konforunu çok fazla bozmaktadır. Özellikle saman nezlesi ve astım gibi rahatsızlıklarla beraber gözlenmektedir. Atopik egzama süt, buğday veya yumurta gibi besinlere karşı kişide mevcut olan alerjiyle de tetiklenebilir. Atopik dermatit ve alerjik temas egzamasında alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek ve deriye tekrar temasını önlemek tedavi için çok önemlidir. Dermatoloji hekimi tarafından alerji testleri yapılarak takip ve tedavi daha uygundur.

EDİNSEL EGZAMA NEDİR?: Edinsel egzama türü ya bir iç tepkimeye karşı duyarlılıktan ( nispeten ender rastlanır, çünkü iç etmenlerden ortaya çıkan deri hastalıkları ekseriyetle kurdeşen hastalığı olarak  kişide belirmektedir ) veya bir dış etmene karşı kişide mevcut olan hassasiyet sebebiyle meydana gelebilir.

KENARLI HEBRA EGZAMASI NEDİR?: Kişinin kasık bölgesi ve uylukta meydana gelen mantar hastalığıdır. Bir dermatofitozdan ( deri mantarı ) ortaya çıkan kenarlı hebra egzamaları erkeklerde kadınlara göre daha çok görülür. Kaba etin iç yüzeyinde, kenarları girintili çıkıntılı, orta kısmı daha soluk ve kırmızı lekeler oluşmaktadır. Lekeler bir tarafta ya da iki tarafta birden olabilir, kaşıntı yapmaktadır ve kenarları kabarcıklarla sınırlıdır. Hekimler genelde mantar ilaçlarıyla tedavi uygulamaktadır.

EGZAMA HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

İnsanlar genellikle egzama hastalığı olanlardan kendilerine bulaşması korkusu ile uzak durmayı tercih etmektedir, egzama hastalığı bulaşıcı değildir ve temasla bulaşan bir hastalık değildir, korkmanıza gerek yoktur.

 

EGZAMA HASTALIĞI SEBEPLERİ VE NEDEN OLUR?

Egzama hastalığı, hatalı ilaç kullanımı sebebiyle tetiklenmiş ve ortaya çıkmış olabilir. Örnek olarak kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin gibi yapılmış tozlar ve merhemler tetikleyebilir.

Ev hanımlarında meydana gelen egzama ( el egzaması ) çamaşır sularındaki potasyum bikromat, diğer temizleyiciler, kireç sökücüler, leke çıkarıcılar, hatta lastik eldivenler sebep olabilir.

En fazla görülen temas egzama rahatsızlığı kozmetik ürünler ve saç boyaları yüzündendir. Güzellik ürünleri özellikle kokulu oldukları zaman, sayısız yüz egzamalarına sebep olabilirler. Tırnak cilasının ayrı bir yeri vardır, tırnaklarda egzama yapmaz, ama göz kapaklarında olabilir.

Kıyafetlerin yaptığı egzamalar genellikle doğal olmayan sentetik kumaşlar, kauçuk yüzündendir. Ama asıl nedeni kumaş boyalarıdır, özellikle koyu renkliler siyah, mavi ve yeşil renkli boyalar, yani sürekli söylendiği gibi ama sebep kumaş değildir. Boyundaki egzama rahatsızlığı genelde yüksek yakalı kazak ve benzeri kıyafetler giyilmesi sebebiyle oluşur. Ayak egzaması ise ayakkabı yüzünden meydana gelebilir. Bunun sebebi de kalitesiz deri, boya, cila ve yapıştırıcılardır. Özellikle Nikel madeni temas egzamasına sebep olabilir. Saat kordonu, bileklik, zincir, künye vs. nikel madeninden imal edilmişse egzama meydan gelebilir. Deri testleri bazen temas egzamasının sebebini tespit edebilir.

Enfeksiyon egzamaları mikrop veya mantar sebeplidir. Ama mikrobun mu egzamaya sebep olduğu, yoksa egzama olan derinin mi enfekte olarak mikrop kaptığı tam olarak bilmek zordur.

Yaygın iltihaplı yada iltihapsız bir cilt hastalığı olan egzama, genelde yaz mevsiminde iyileşme eğiliminde hatta ortadan kaybolabilmekte, kış mevmisin de ise tekrar ortaya çıkmaya başlar. Bunun en önemli nedeni kış mevsiminde tenimizin ter ve yağ bezlerinin az çalışmasıdır.

EGZAMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Egzama ölümcül ve çok tehlikeli olarak görülen sonuçları çok ciddi olan bir hastalık değildir, ancak bu hastalığa yaklanan kişilerin yaşam konforlarını bozan rahatsızlık veren bir hastalıktır. Egzamadan korunmak için uyku düzenimize dikkat etmeli, ellerimizi sürekli yıkamalı, dezenfekte etmeliyiz ve mümkün olduğu kadar stresten uzak durmalıyız, stres en önemli egzama sebeplerindendir.

Her hastalıkta olduğu gibi egzama hastalığının tedavisinde de erken teşhis tedavi için son derece önemlidir. Egzama hastalığı uzman doktor tarafından fiziki muayene sonucu teşhis edilebilir. Bazı bazı durumlarda hekimler deriden sürüntü örneği alınarak mikroskobik incelemeler isteyebilir.

Bu hastalığın tedavisinde, lokal ve sistemik ilaçlar ile topikal pomatlar kullanılır. Ancak bu ilaçların bilinçsiz kullanımı cilde zarar verebileceği için mutlaka bir uzman hekim tarafından verilmiş ve bilgisi dahilinde kullanılması gerekmektedir.

Strese bağlı egzama da dermotoloji hekiminiyle beraber psikolog ya da psikiyatrdan da tıbbi destek alınabilir.

Uzman hekimin önereceği nemlendiciler ve temizlik ürünlerinin kullanılması hastanın rahatlamasını ve derinin korunmasını sağlar. Yağlı nemlendirici özelliğe sahip temizlik ürünleri, terletmeyen sağlıklı ayakkabılar ve pamuklu elbiselerin tercih edilmesi gerekir. Cilt doktorunuz tarafından yapılacak testler sonucunda egzamanın şiddetine uygun önerilen ilaçlarla tedavi ve takip yapılır.

İltihaplı olan egzama hastalığında tedavi kortizon içeren ilaçlar, egzamalı alana uygulanan merhemler ile yapılmaktadır.

 

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir