Oruçluyken Vücutta Yaşanan Değişimler Nelerdir ?

Dini Bilgiler May 8, 2019

İçindekiler

Oruçluyken Vücutta Yaşanan Değişimler Nelerdir ?

Oruç insanı fiziki, ruhsal olarak pozitif etkilemektedir, ayrıca manevi olarak rahatlatmaktadır.

Dünyanın değişik yerlerinde milyarlarca Müslümanın her yıl oruç tuttuğu 11 ayın sultanı Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Türkiye’de iftarı en erken Hakkari’de 19:01 de yapacak, en geç ise Edirne saat 20:19 da açacak.

Yapılan araştırmalara göre insan vücudu oruçlu olduğunu son öğünden sekiz saat sonra anlayabiliyor. Vücut bu farkındalıktan sonra ihtiyacı olarak enerjiyi kaslarda ve karaciğerdeki glikozdan karşılıyor. Kaslarda ve karaciğerdeki glikozun tükenmesinden sonraki enerji kaynağımız ise yağlarımız.

ORUÇLUYKEN SIRA SIRA VÜCUTTA YAŞANAN DEĞİŞİMLER

Yağların yakılması kolesterolümüzün düşmesine ve dengelenmesine, kilo vermemize ve diyabet riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Diğer taraftan kan şekeri seviyesinin düşmesiyle bazı halsizlik, kırgınlık halleri gözlenmektedir, bu belirtilerin en şiddetlisi zaman zaman baş ağrısı, ağız kokusu, mide bulantısına sebep olabilmektedir.

3. GÜN VE 7. GÜNLER ARASINDA BOL SU İÇMEYE DİKKAT EDİLMELİ

3. gün ve 7. Günler arasında vücudumuz oruç tutmaya yeni yeni alışmaktadır. Yağlarımız yakılıyor kan şekerine dönüştürülüyor. Sahur da ve iftar da bol su tükettiğimiz için terleme ile vücudumuzda sıvı kaybı yaşanmaktadır.

İftar ile sahur arasında yarım su bardağı ile 15-20 dakika da bir yavaş yavaş su içmemiz adeta bir damla sulama etkisi yapacak içtiğimiz su bütün hücrelerimize ulaşarak yaşanan sıvı kaybını en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

İftarda ve sahurda  karbonhidrat ve yağları gerekli düzeyde almalıyız, enerji üretimi için bunu yapmamız gereklidir. Dengeli bir beslenme ile gerekli su ihtiyacı, tuz, protein  gibi temel besinleri almamız çok önemlidir.

8. GÜN VE 15. GÜN ARASINDA VÜCUDUMUZ ORUCA ALIŞIYOR

Vücudumuz artık üçüncü aşamaya geçti, tamamen oruca alışmış bir vücudumuz var diyebiliriz, ramazan ayının bundan sonraki bölümleri hepimiz için daha kolay olacaktır.

İngiltere Cambridge Üniversite Hastanesi Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, 8. Ve 15. Günler arasında vücudumuzda oluşan olumlu etkilerle alakalı şunları söylemekte.

“Gündelik yaşantımızda çok daha fazla kalorili gıdalar tüketiyoruz, bu kaloriler vücudumuzdaki  hastalıklarla mücadele etmek gibi önemli görevleri yerine getirmemize engel oluyor” diyen Dr. Razeen Mahroof, sözlerine şöyle devam etmektedir;

“Oruç tutarken yaşadığımız açlık ile daha önce aldığımız fazla kaloriler Ramazan ayında yeniden dengeleniyor. Vücudumuz tekrar daha önemli işlevlerine yöneliyor, mikroplar, enfeksiyonlar ve bakterilerle savaşması ve hastalıklardan kurtulması da kolaylaşıyor.”

16. GÜN VE 30. GÜNLER ARASI DETOKS

Ramazan ayının 15. Gününden sonra organlarımız toksinlerden arınmaya ve temizlenmeye başlamaktadır. Toksinlerden arınan böbrek, kalın bağırsak, karaciğerimiz daha sağlıklı hale gelmektedir. Ramazanın 15. Gününden sonra organlarımızın tam kapasite ile çalıştığını söyleten Dr. Razeen Mahroof sözlerine şu şekilde devam ediyor.

Beyin, hafıza, konsantrasyonumuz güçlenirken, zindelik ve enerjimizin arttığını söylemekte.

Oruç şafak vaktinden gün batımına kadar olan sürede tutulmaktadır, bu süre haricinde vücudumuzun ihtiyacı olan sıvıları ve gıdaları alabilmekteyiz. Oruç tutmak kaslarımızı korurken kişilerin kilo vermesine yardımcı olmaktadır. Vücudumuz sadece çok uzun günler aç kaldığı zaman kaslarımızdaki enerji ve proteini kullanmaya başlar oruç tutma süreleri o kadar uzun değildir.

 

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir