Pasaport Nasıl Çıkarılır? Sırasıyla İşlemler..

İçindekiler

Pasaport Nasıl Çıkarılır, Sizler için pasaport nasıl çıkarılır, işlemler nedir ve bu işleri kolaylaştıracak bir yazı yazdık. Pasaport çıkartmak için yapmanız gerekenleri tek tek yazdık.

Pasaport Nasıl Çıkarılır

Pasaport Nasıl Çıkarılır, Pasaport çıkarmak günümüzde artık kimlik çıkartmak karar zaruri olmaya başladı çünkü yurtiçi tatil fiyatları zaman zaman uçuk fiyatlara ulaşabiliyor, döviz kuru sıkıntımız olmasa yurtdışında gezilebilecek çok fazla alternatif mevcut. Hemde çoğu yerer VİZESİZ olarak gitme imkanı var. Bordo pasaport yani umuma mahsus pasaport ile 102 ülkeye, yeşil pasaport ise ( memur, kamu görevlisi vs. ) 160 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

Yazımızda sizlere bordo pasaportu alabilmek için yapmanız gereken iş ve işlemleri anlayacağız.

02.04.2018 tarihinden itibaren pasaport işlemleri Emniyet Müdürlükleri yerine NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ tarafından yapılacaktır.

1- PASAPORT İÇİN TOPARLAMANIZ GEREKEN EVRAKLARI HAZIRLAYIN.

Pasaport almak için başvuru sırasında evraklarınızın eksiksiz olması gerekmektedir. Hazırlanması gereken evrakları sizlere yazımızın sonunda detaylı olarak yazacağız. Bu listeyi eksiksiz tamamladığınıza emin olunuz.

2- PASAPORTUNUZUN KULLANIM SÜRESİNE KARAR VERMELİSİNİZ.

Bordo pasaport en az 6 ay, en fazla 4 + yıl geçerlilik süresi vardır. Geçerlilik süresi uzadıkça devlete ödenmesi gereken harç bedeli kademeli olarak artmakta ama sene başına düşen harç miktarı daha uygun fiyata ödenmektedir. 2019 yılı için pasaport harçları şu şekildedir.

1 yıllık pasaport harcı 248,40 TL dir.  133,50 TL de değerli kağıt vergisi olarak Defter Bedeli ödenecektir. Bir yıllık pasaport için toplam ödemeniz gereken pasaport harcı 381,90 TL dir.

10 yıllık pasaport harcı 811,60 TL dir.  133,50 TL de değerli kağıt vergisi olarak Defter Bedeli ödenecektir. Bir yıllık pasaport için toplam ödemeniz gereken pasaport harcı 945,10 TL dir.

İPUCU: Sürekli yurtdışına seyahat ediyorsanız 10 yıllık pasaport almanızdır. Ama tek seferlik bir yolculuk olacaksa 1 yıllık almanız idealdir.

3- PASAPORT HARÇ VE DEFTER BEDELİNİ ÖDEYİNİZ.

Bordo pasaport alacak kişiler pasaport harcı ve defter bedeli olmak üzere iki ayrı ödeme yapması gerekmektedir.
Pasaport Harcı – Bu bedel yapılan işlerin bedeli olarak alındığını söyleyebiliriz.
Pasaport Defter Bedeli – Değerli kağıt harcı olarak alınmaktdır. Kimlik, ehliyet vs. alırken ödediğiniz harçla aynı cins bir harçtır.

Yazımızın devamında Harç ve Defter Bedellerinin tamamını ve ödemelerinin hangi kurumlara yapılacağını yazacağız.

  • Öğrenciler harç ödemeden pasaport çıkarabiliyor.

4- PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN RANDEVU ALIN.

Tüm belgeleriniz hazır olduğunda https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden, başvuru yapacağınız adrese en yakın nüfus müdürlüklerinin birinden, uygun gün ve saatlerden birini seçerek online randevu alabilirsiniz. İkametgah adresinizin bağlı olduğu yerden başvuru yapma zorunluluğunuz yok, örneğin başka şehir veya ilçedeki nüfus müdürlüğünden de randevu alabilirsiniz.

5- İŞLEMLERİNİZ TAMAMLANDIR, PASAPORT TESLİMATINI BEKLEYİN.

Pasaportunuz başvuru sırasında belirttiğiniz adrese kurye veya kargo ile gönderilecektir. İşlemlerinizin tamamlandığı günden  5 ve 7 iş günü arasında gönderileceği söyleniyor. Eğer acil vize alma vs. gibi sorunlarınız varsa başvuru yaparken hızlı teslimat için istekte bulunabilirsiniz.

PASAPORT  BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

İlk önce kimliğiniz yeni çipli kimliklerden değilse TC kimlik numaranızın yazıp yazmadığını kontrol edin. TC kimlik numarası yazmayan kimliklerle pasaport başvurusu yapılamamaktadır, pasaport başvurusundan önce kimliğinizi yenileyiniz. ( Yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımız konsolosluk ve elçiliklerden vs. kimliklerini değiştirebilir. ) Kimlik başvurusu yaptıktan sonra size verilen Geçici Kimlik Belgesi ile pasaport başvurusu yapabilirsiniz.

Bordo pasaport ( umumi pasaport ) başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  1. Nüfus Cüzdanının Aslı ( Fotokopisini de  yanınızda tedbir olarak bulundurabilirsiniz )
  2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf:  Vesikalık fotoğraftan farklı olarak özellikle pasaport için biyometrik fotoğraf çektirmelisiniz.  Fotoğrafçılar zaten işlerini biliyor ve size yardımcı olacaklardır. Baş öne, yana, yukarı eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, Gülen bir yüz olmayacak, ağız kapalı olacak şekilde çekilecek, beyaz ve desensiz fon üzerine kullanılacak ve  50 × 50 veya 50 × 60 mm ebatlarında olarak çekilecektir.
  3. Eski Pasaportlar: Varsa daha önceden alınmış, sayfaları dolmuş pasaportlarınız varsa asılları.
  4. Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları:  Defter bedeli ve harç bedellerinin ödendiğini belgelemek için ödeme dekontları.
  5. Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan 18 yaşını doldurmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa noterden muvafakatname çıkarılması gerekir.

Muvaffakatname çocuğun pasaport işlemlerinden haberiniz olduğunu ve izin verdiğinizi ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de muvaffakatname vermesi gerekir. Eğer boşanmışlarsa,sadece çocuğun velayetinin verildiği bireyin muvaffakatname vermesi gerekir. Ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan mahkeme kararının aslını da getirmesi gerekiyor. Pasaport engelli bir birey için çıkartılıyorsa kanuni temsilcileri kimse, onların muvaffakatname vermesi gerekir. Eğer, engelli birey 18 yaşından büyükse ve fiziksel engeli varsa kendisi pasaport başvurusunda bulunabilir eğer engeli zihinsel ise mahkeme tarafından vasi kararı istenir. Muvaffakatnameyi, noterlerde ya da İlçe Nüfus Müdrülükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenletebilirsiniz.

Not: Ebevynlerden herhangi biri cezaevindeyse o kişinin muvafakatnamesi gerekmiyor. Fakat kişinin cezaevinde olduğuna dair cezaevi yönetiminden belge alınması gerekiyor.

Not: Ebevynlerden herhangi biri vefat etmişse de sağ olanın muvafakatı isteniyor.

 

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? (adresvetelefon.com)

ile admin

“Pasaport Nasıl Çıkarılır? Sırasıyla İşlemler..” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir