Webinar Ne Demek, Nasıl Yapılır? | adresvetelefon.com

Diğer Ağu 19, 2021

İçindekiler

Webinar Ne Demek? ve Webinarı aramaları için sizlere özenli bir yazı hazırladık.

Webinar Ne Demek

Webinar Ne Demek? sorusu internette sık sık aranmaktadır. Pandemi süreci ile hayatımızı diğer insanlardan soyutladık ve seminerleri de çevrimiçi yapmaya başladık. Şirketler, meslek odaları ve eğitim hizmeti verenler insanların bir araya gelmesi zor olan bu süreçte seminerler şekil değiştirdi ve webinarlar düzenlenmeye başlamıştır. 

 

Webinar, konferansa katılım zorluklarını ve maliyetlerini daha uygun bir platforma dönüştüren çevrimiçi bir çözüm olarak günümüzde kullanılan Web Konferanstır.

 

Zaman zaman bir konferans, toplantı, eğitim, sunum, seminer gibi pek çok amaç için yüzlerce, binlerce insanın bir araya gelmesi gerekebilir. Fiziki bir ortamda bu kadar kalabalığı bir araya toplamak epey bir maliyetli olmaktadır, ayrıca insanlar bu mekanlara ulaşmak için uzunca bir sürelerini ulaşım için harcamaktadırlar, bu sebeple Webinarlar iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Webinar’ın kelime yapısını inceleyecek olursak “ağ” manasına gelen “web” kelimesi ve “seminer” anlamındaki “seminar”dan türemiş yeni bir kelimedir. Bu konferanslar faydalınıcılarının zaman ve mekandan tasarrufu sağlayarak ilgili eğitim yada atölye çalışmasına katılım kolaylığı sunar. Online ortamda düzenlenen konferanslara gerekli ekipman ve altyapıya sahip olunabilmesi durumunda web üzerinden rahatça katılım sağlanabilir. En net hali ile özetlemek istersek webinar; katılımcıların çevrimiçi olarak seminer, kurs, eğitim ve atölyelere katılım sağlayabileceği bir web semineri olarak nitelendirebiliriz.

 

Webinar ile Seminer’i Birbirinden Ayıran Özellikler Nelerdir?

Çevrimiçi seminerler temel olarak aşağıdaki niteliklere sahiptir. Şöyle ki; temel fonksiyonlarını sıralarsak bazılarını şunlar olarak tanımlayabiliriz;

Çevrimiçin olarak aynı anda ses, görüntü ve yazılı olarak yapılmaktadır,

  • Katılımcılara belge, video, slaytlar içeriklerini aynı anda yansıtma,
  • Katılımcılara ulaştırılması istenen verilerin paylaşılması, indirilme imkanı, kaydetme, görüntüleme imkanı vermektedir,
  • Katılımcılar ile etkişime girebilme, anket, test, sınavlar yapılabilmektedir.

 

Webinar konferansı yapan kişi, eğitmen, öğretici ile sohbet edilebilir, sorular sorulabilir, anket ve testlere katılabilir, sosyal ağ hesaplarınız üzerinden paylaşabilir ve yapılan sunumu da konferansı veren kurumun da izniyle bilgisayarınıza indirip kaynak oluşturabilirsiniz.

İyi bir webinar düzenlemek için ihtiyacınız olan en önemli şeylerden birisi yüksek hızda bir internet bağlantısı ve hızlı bir bilgisayar, telefon veya tablet. Bu teknolojik alet ve alt yapıya sahipseniz; istediğiniz yerden, istediğiniz zaman webinarlara dahil olabilir, düzenleyebilir, katılabilir, duyurabilir ve paylaşabilirsiniz.

Son zamanlarda hayatımıza giren webinarlar en çok üç şekilde yapılmaktadır genel olarak.

  1. Günü, saati belli olan webinarlar
  2. İstediğiniz yerden bir platform üzerinden ulaşabileceğiniz isteğe bağlı gelişigüzel webinarlar
  3. Otomatik bir yazılımla zamanı ve tarihi geldiğinde katılım gerçekleştirilen webinarlardır.

 

Webinar Nasıl Yapılır, Organize edilir?

Etkili, Faydalı ve iyi bir Webinar oluşturmak için aşağıdaki adamları izleyebilirsiniz;

  • Çevrimiçi seminer düzenlemek için iyi bir SaaS kullanılmalıdır.  (Software as a Service) ( Bulut sağlayıcısının bulut uygulama yazılımını geliştirip koruduğu, otomatik yazılım güncellemeleri sağlamış olduğu ve müşterileri için İnternet üzerinden kullandıkça ödeme imkanına sahip yazılımlar sunmuş olduğu, bulut ortamına dayalı bir yazılım sağlama modelidir. )
  • Webinar için katılımcı kitleyi de hesap ederek uygun bir tarih ve saat belirlenmelidir. Webinar öncesi bir tarih, saat belirleyerek duyurmak katılımcı sayısını mutlaka arttıracaktır.
  • Webinar konusunu ve içeriği özenle seçilmeli ve hazırlanmalıdır.
  • Webinar ilgi duyacak kişilerin farkındalığınu ve ilgisini artırmak için sosyal ağ ve açılış sayfaları kullanılarak webinar tanıtılmalıdır. Daha iyi etkileşim için hashtag kullanımı önerilir.
  • Canlı webinar yapılmadan önce test yayını yapılmalı, ihtiyaç olan ekipman. açı, ışık ve ayarlar kontrol edilmelidir.
  • Tüm hazırlıklar eksiksiz olarak bittiğinde webinar başlatılmalıdır.

Webinar’ın Sağladığı Avantajlar

Geniş ve alanıyla ilgili profesyonel ve daha fazla profesyonelleşmek isteyen bireylerce çokça takip edilir. İçerisinde bulunduğumuz bu zor pandemi sürecinde katılımının güçleşmiş olduğu konferanslar çevrimiçi bir biçimde rahatça yapılabilir. Webinarlar zaman ve yer tasarrufu sayesinde düşük maliyetlidir. Webinar düzenlemek bir salonda seminer organizasyonu yapmaktan çok daha düşük maliyetle yapılabilir. Online olarak yapılması sebebi ile hem katılımcılar hem de konferansı gerçekleştirenler için oldukça kullanışlıdır. İstediğiniz zaman aynı seminer, atölye çalışması veya eğitimi bilgilerinizi tazelemek için bir kez daha izleme olanağı sunar. Dünya genelinde herkesin erişimine imkan sağlamaktadır, lokal veya zaman mekan ilişkisi içinde sıkışmış değildir. Marka imajını artırarak bilinirliğinizi ve güveninizi artırır. Ayrıca interaktiktir ve katılımcıların sosyal alanlarda sağlayamadığı iletişimi ve etkileşimi sanalda rahatça sergileyebilmesini sağlar. Gönüllü katılım ilkesini temel alan bir organizasyon olduğu için marka, şirket veya kendinize bilgiler toplama imkanı sağlar. Böylelikle satış yada potansiyel müşteri, danışan bulmadaki etkisi yadsınamaz bir gerçektir.

 

Kimler Webinar Düzenler?

Webinarlar sadece sınırlı bir toplum için değil herkes için uygundur 4-5 kişilik bir grup yada yüzlerce kişi ile beraber Webinar düzenlenebilir. İnsanların konuşmaya, paylaşmaya, anlatmaya veya bazı konuları görüşmeye ihtiyacı olduğu her mesele için webinar yapılabilir. Web konferansları satış amaçlı, yada sektör temsilcilerinin buluştuğu çok çeşitli konu için tertip edilebilir.

 

Webinar yapmanın isabetli olacağı etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz,

  •  Şirket içi toplantılar
  • Çevrimiçi basın toplantıların
  • Markaların bayi toplantıları
  • Çalışan etkinliği
  • Kurum içi online eğitim
  • Online eğitimler
  • Yabancı Dil Eğitimi
  • Yönetim kurulu toplantıları
  • Şirket Genel Kurul Toplantıları
  • Şirket Aylık veya Haftalık Toplantıları

Çevrimiçi Seminer Yapmak İçin Hangi Programlar Kullanılır?

  1. Google+ Hangouts
  2. Skype
  3. Adobe Connect
  4. Microsoft Teams

 

 

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir