Ağız ve Diş Sağlığı Nedir? | Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sağlık Haz 16, 2019

İçindekiler

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı insanlar tarafından yüz yıllardır önem taşımaktadır, insan hangi yaşta olursa olsun büyük bir titizlikle ağız ve diş sağlığına dikkat etmelidir. Ağız ve diş sağlığı sorunları sağlık yada estetik açıdan insanların hayatını ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı sorunları genel olarak tüm vücudumuzu etkileyebilmektedir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığı sorunları ihmal edilmemeli ve tam donanımlı bir diş hekimine muayene olmalıyız.

 

Diş fırçası kullanım ömrü ve değiştirme süresi

Sürekli kullanılan (haftada 7 gün boyunca günde 2 kere) bir diş fırçası yakkaşık ömrünü 3 ayda tamamlamaktadır. Ortalama 200 kullanımdan sonra diş fırçalarımızı yenisi ile değiştirme ihtiyacı oluşur; çünkü diş fırçalarımızın kılları yıpranır. Kıvrılmış veya kırılmış kıllar dişlerinizi düzgün şekilde temizleyemez. Bir süre sonra fırçalarımızın aralarında diş macunu, bakteri, gıda parçacıkları birikir.

Dişlerimizi fırçalama süremiz ne kadar olmalı ?

Her bir diş fırçalama süresi için tavsiye edilen ortalama süre iki dakikadır. Ülkemizde ortalama diş fırçalama süresinin 45 saniye olduğu tahmin edilmektedir ve bu yeterli bir süre değildir. 2 dakika gibi süreden kısa süren fırçalama işleminde , diş macunundaki florürün diş minesine ulaşması için yeterli süreyi tanımıyor. Fırçalama süresi daraldıkça ağız hijyeni tam olarak sağlanamamaktadır. Çoğu zaman dişlerimizin ön tarafı fırçalanır beyazladığı görülür kenarları veya ağzın arkası ihmal edilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için kendimize bir zamanlayıcı ve elektrikli diş fırçası temin edebiliriz. Zamanlayıcıya alternatif olarak telefonumuzun kronometresini kullanın. Dişlerinizi iki dakika fırçalayabilmek için gereken azami gayreti göstermelisiniz.

Ağız suyu kullanmak ve faydaları

Dişlerimizi fırçaladıktan sonra ağzımızı su ile çalkaladığımızda diş macununun içerdiği florürürün etkisinin azaldığı uzmanlar tarafından söylenmektedir. Dişimizi fırçaladıktan sonra macunu tükürüp çıkarabiliriz, bazılarımız ağzımızı macundan tamamen arındırmak isteyecektir işte o zaman su yerine florür içeren bir ağız suyu yada gargara kullanabiliriz. Ayrıca susuzluğunuz var ise diş fırçalama işlemine başlamadan önce su içebilirsiniz diş fırçaladıktan sonra bir yarım saat beklemek tavsiye edilmektedir.

Diş ipi kullanımı ve faydaları

Bir çok kişi henüz günlük diş ipi kullanmayı diş fırçalamak gibi alışkanlık haline getirememiştir, ama hemen başlamak ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş fırçalarının ulaşamadığı dişler arasındaki artıkları temizlemek için günde en az bir kez diş ipi kullanmak gerekir. Fırçalama ve diş ipi ile temizlenmeyen dişler bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturur. Gün sonunda mutlaka diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.

Dişlerimizi Fırçalama Rutinini Değiştirerek Fırçalama

Dişlerimizi gün de iki kez fırçaladığımız için sürekli aynı yöntem ve hareketleri yapıyoruz, hep aynı alanları fırçalıyoruz. Daha iyi bir temizleme için farklı bir alandan başlayarak ve farklı düzensiz bir desen izleyerek diş fırçalama rutinimizi değiştirmeliyiz. Elektrikli bir diş fırçasını kullanmanın avantajı ise, daha az çaba sarf ederek ağzınızda ulaşılması zor yerlere ulaşmanın daha kolay olduğudur.

Diş Fırçalarken Hangi Yöntem ile Fırçalamalıyız ?

Dişlerimizi fırçalarken dairesel hareketler uygulanmalıdır, dişlerimizin aralarının temizlenmesinde daha nazik ve etkilidir. Diş fırçası hem dişler hem de diş etleri ile temas etmelidir. Geniş yan yana hareketler, dişlerinizle diş etleri arasındaki yumuşak doku astarına zarar verebilir. Fırçanızı ön ve alt dişlerin arkasında dikey olarak eğin ve fırçanın sadece ön yarısını kullanarak yumuşak hareketler yapın. Diş fırçamız daima 45 derecelik bir açı ile dişlerimize temas etmeli ve kısa dairesel hareketler yapmalıdır. En etkili temizleme açısı 45 derecelik açıdır. Diş fırçasını bu açı ile kullanmak diş eti çizgisinin altında ve üstünde en iyi temizliği sağlamamıza yardım eder. Dişler ve diş etleri arasını temizlemek için kılların orta satırını kullanmalıyız. Diş eti çizgisini doğru şekilde temizlemek, renk kaybını ve daha da önemlisi boşlukları ve diş eti hastalıklarını önler.

Dil Temizliği ve Yapılması Gerekenler…

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız kokusunu önlemek için dilimizi de mutlaka temizlemeliyiz. Dil temizleyicisi dilimizin üzerinde kalan bakterileri dilimizden sıyırır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi temizlemek için fırçanızın kıllarını da diş fırçalar gibi dilimizi fırçalayarak kullanabilirsiniz. Dişlerinizi her fırçaladığınızda dili temizlemek önemlidir.

Diş fırçasının sertliği nasıl olmalıdır?

Halk arasında bilinen büyük yanlışlardan biriside Sert Diş Fırçalarının dişlerimizi daha iyi temizleyeği inancıdır. Bu inanış doğru değildir sert diş fırçalarının kılları diş etlerimize zarar verebilir. Diş fırçalamak için ihtiyacımız olan fırça özelliği yumuşak kıllı olan fırçalardır. Amacımız sadece dişlerimizin arasında kalan yiyecek artıklarını çıkartmak ekstra bir sertliğe ihtiyacımız yok.

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir