Cuma Namazı Kaç Rekat, Cuma Namazı Kılınışı, Cuma Namazı Tarifi

Dini Bilgiler Ağu 23, 2019

İçindekiler

Cuma namazı kılınışı, hangi dualar ve sureler okunur? Cuma namazı kaç rekat? İşte bütün detaylar!

Müslümanlar için bayram olan ve en hayırlı gün olan bir Cuma gününün daha huzuru, bereketi paylaşılırken mutluluğu da yaşanıyor. Her hafta bu mübarek günün sevincini tekrar tekrar yaşayan İslam dünyası, bu Cuma gününü de aynı şekilde geçirecek. Öğle ezanının okunması ile beraber cuma namazını kılmak isteyen Müslümanlar tarafından doldurulacak ve dualar edilecek. İşte burada ise, ‘Cuma namazı cuma namazı kılınışı ve cuma namazı kaç rekat‘ sorusu yanıtı en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Sizler için hazırladığımız yazımız cuma namazının nasıl kılındığını ve kaç rekat olduğu bilgisini sizlerle paylaşacağız. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı bilgileri ile adım adım cuma namazı kılınışı

Müslümanlar Cuma gününün mutluluğunu daha yaşarken, diğer Müslüman kardeşleri ile de aynı sevinç ve huzuru paylaşıyorlar. Her Cuma günü olduğu gibi yine bugün de öğle ezanı ile beraber Mübarek Cuma namazı için camiler dolacak ve gönüller Allah’a yönelecek. Bu özel günde ibadet görevini yerine getirmek isteyen müslümanlar ise ‘ cuma namazı kılınışı ve kaç rekattır?’ sorusunun yanıtını arıyorlar. Sizler için özenle hazırladığımız yazımız devamında, Diyanet‘in bilgileri ile adım adım Cuma namazı nasıl kılınır bilgisine ulaşabilirsiniz.

 

CUMA NAMAZI KILINIŞI, CUMA NAMAZI NASIL KILINIR? CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazının başlangıcında 4 rekat ilk sünnet kılınır, ardından 2 rekat farz ve son olarak 4 rekat son sünnet kılınır. Cuma Namazı toplamda 10 rekattır.

Cuma namazı Camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınması farzdır.

 

İLK SÜNNET KILINIŞI

Namaza başlarken niyet etmemiz gerekmektedir.

  • İlk Sünnet İçin “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının ilk sünnetini kılmaya.’’ diye niyet ederiz. Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek Tekbir getiririz ve namaza başlarız.
  • Tekbirden sonra elleri göbeğimizin üzereine bağlarız ve sessizce Sübhaneke duasını okuruz. Sübhaneke’den sonra Fatiha Suresi ve Bir zammı sure okuruz ( Zammı Sureler Aşağıda Yazılmıştır ) “Allahu Ekber” diyerek rükuya eğiliriz. Rüku’da 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve kıyama doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz.
  • Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz “Allahu Ekber” diyerek secdeden kıyama ( ayağa ) kalkarız ve ikinci rekata başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız
  • Fatiha Suresi ve Bir zammı sure okuruz “Allahu Ekber” diyerek rükuya eğiliriz. Rüku’da 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve kıyama doğruluruz. Doğrulurken  “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz. Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üstüne otururuz ve Ettehiyyatü Duasını okuruz, daha sonra “Allahu Ekber” diyerek tahhiyattan kıyama ( ayağa ) kalkarız ve üçüncü rekata başlarız.
  • Üçüncü ve Dördüncü rekatı da ikinci rekat gibi kılıyoruz, dördüncü rekatın sonunda da Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunarak önce sağa selam sonra sola esselamü aleyküm ve rahmetullah denilerek selam verilir ve cuma namazının ilk sünneti kılınmış olur.

 

CUMA NAMAZI FARZININ KILINIŞI

Namaza başlarken niyet etmemiz gerekmektedir.

 

  • Cuma namazı farzı için “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya uydum hazır olan imama.’’ diye niyet ederiz. Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek Tekbir getiririz ve namaza başlarız.
  • Tekbirden sonra elleri göbek hizasına bağlarız ve sessizce Sübhaneke duasını okuruz. Sübhaneke’den sonra bir şey okumayız ve imama uyarak namaza devam ederiz.
  • İmam sureleri bitirdikten sonra “Allahu Ekber” diyerek rükuya eğiliriz. Rüku’da 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz.
  • Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz.
  • “Allahu Ekber” diyerek secdeden kıyama yani ayağa kalkarız ve ikinci rekata başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi tekrar göbek hizamıza bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz.
  • İmam sureleri bitirdikten sonra “Allahu Ekber” diyerek rükûya eğiliriz. Rüku’da 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz.
  • Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz.
  • Secdeden kalkarken “Allahu Ekber” diyerek Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüzümüzü sağa çevirir “Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah” der selam veririz. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı kılmış oluruz.
ZAMMI SURELER
  1. Fil Suresi
  2. Kureyş Suresi
  3. Maun Suresi
  4. Kevser Suresi
  5. Kafirun Suresi
  6. Nasr Suresi
  7. Tebbet Suresi
  8. İhlas Suresi
  9. Felak Suresi
  10. Nas Suresi

ile admin

“Cuma Namazı Kaç Rekat, Cuma Namazı Kılınışı, Cuma Namazı Tarifi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir