İçindekiler

La İlahe İllallah Türkçesi Nedir ?

La İlahe İllallah Türkçesi Nedir, La İlahe İllallah Ne anlama gelmektedir? La İlahe İllallah Ne Demek? Kelime-i Tevhid Ne demek sorularını sizler için cevaplayacağız.

La İlahe İllallah Türkçesi Nedir

Lailaheillallah Anlami Nedir ? ( La İlahe İllallah Türkçesi Nedir )

İlah Arapça bir kelime olup ‘’ İbadet edilen, Kulluk edilen, İtaat edilen varlık anlamında kullanılmaktadır. Allah’tan başka şeylere tapanlar da taptıklarına ilah demektedirler fakat her tapılan şeye ilah deseler de her ilah ‘’ALLAH’’ değildir ve gerçekten ilah sayılmaz sadece kelime anlamında ilah olarak kalabilir.

Yine La ” Arapçada edat olarak iki anlamda kullanılır.
İlk olarak ‘’ Nefy-i cins ‘’ edatıdır. Başında bulunduğu ismini nasb eder / harekesini üstün kılar. Örneğin: “La tifl fi’d-dari” cümlesinin anlamı: “ Evde hiçbir çocuk / bebek yoktur ” şeklindedir.
Diğer anlamı ise, ‘’Leyse’’ manasında olup mutlak olarak nefiy eden ve başında bulunduğu ismin harekesini zamme / ötre yapar. Örneğin, “La tifl fi’d-dari” cümlesinin manası: “Evde çocuk/bebek yoktur” şeklinde olur.

La ilahe İllallah ” cümlesinin de edatı “La” da geçen nefy-i cins edatıdır. Başında bulunduğu ismini nasb eder / harekesini üstün kılar. Bu sebeple “ La ilahün ” değil, “ La ilahe ” olmuştur.

Alimler bu inceliği dikkate alarak “ Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. ” şeklinde meal etmişlerdir.

En doğru meal şu şekildedir: “ Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. ”

Bazı alimler ise “ Allah’tan başka ilah yoktur. ” ifadesinin de Türkçede aynı manaya geldiğini ifade eder, bu düşünceyle bu meali tercih eder. Bu meal de doğrudur ama ‘’hiçbir’’ daha keskin, daha ısrarcı daha net olduğu için genelde ilk meal kullanılmaktadır.

Biz müslümanlar için en doğrusu kalbimizden hissederek Allah’tan başka bir hiç ilah olmadığına inanmak ve tasdik etmektir.

Kelime-i Tevhid Nedir?

La ilahe illallah Muhammedun Rasulullah diyen bir kişi Kelime-i Tevhid okumuş olur. Kelime-i Tevhid i her Müslümanın bilmesi ve inanması gerekmektedir. Sürekli tekrarlamak ve zikretmek sevap kazandıran bir ameldir, ayrıca kişinin imanını sürekli tazelemesini sağlamaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed ( S.A.V. ) şöyle buyurmuştur; ” Zikrin (Allah’ı anmanın) en faziletlisi ” La ilahe İllallah ” demektir.” ( Tirmizi )

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir