Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır, Şartları Nedir ?

Vergi ve Mevzuat Şub 7, 2019

İçindekiler

Kıdem tazminatı ödemelerinde vergi iadesi kanunu

30/01/2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7162 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4üncü maddesinde “193 sayılı Kanuna geçici madde eklenmiştir.

Geçici Madde 89 – 27 / 3 / 2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir. Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.”

Peki Kanunla ne gibi değişiklikler olacak?

Daha önceki uygulamalarda, 27/03/2018 tarihinden önce, işçiye ödenen iş sonu tazminatları, Maliye Bakanlığı tarafından kıdem tazminatından farklı görülüyordu ve bunlardan gelir vergisi kesilmesi isteniyordu. Bu iş sonu tazminatlar şu şekildedir;

İkale sözleşmesi sonucunda yapılan ödemeler

  • İş sonu tazminatları
  • İş kaybı ve iş güvencesi tazminatları

Benzer tazminatlar nedeniyle, gelir vergisi kesintisine uğrayanlar, vergi dairesine dilekçe vererek ödedikleri vergiyi geri alabilecek.

Hangi ödemeler için ve nasıl vergi iadesi talep edilecek?

Kıdem tazminatı gelir vergisine tabi olmasa da, kıdem tazminatının ödendiği yıl belirlenen kıdem tazminatı tavanı üzerindeki ödemeler gelir vergisine tabi tutulmaktadır.
Gelir vergisi iadesinde, bu tavan tutarı dikkate alınacaktır.

Özetleyecek olursak;

  • Son 5 Yıl içinde İkale ve benzeri karşılıklı sonlandırma sonucu hak kazandığınız tazminat olmalı
  • Aldığınız tazminattan gelir vergisi kesilmiş olmalı
  • Kesilen gelir vergisi iadesi için dava açılmamış olmalı
  • Dava açılmışsa bile, davadan vazgeçilmeli
  • Verginin kesildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmemiş olmalı
  • Kişi vergi dairesine dilekçe ile başvurmalı

Tüm bu süreçler sonunda kesilen gelir vergisinin iadesinin tüm tazminat tutarı üzerinden yapılmayacağını hatırlatmak isterim. İlgili dönem kıdem tazminatı tavanı dikkate alınarak vergisi iadesi yapılacaktır.

Örneğin: Ağustos 2017 de işten ayrılan ve ikale sözleşmesi imzalayarak işverenden 100.000,00-TL ödeme alan işçiden %20 oranıyla toplam 20.000,00-TL gelir vergisi kesilmiş olsun. İşçiye iade edilecek miktar 20.000,00-TL’nin tamamı olmayacaktır.

Ağustos 2017 itibariyle kıdem tazminatı tavanı tutarı olan 4.732,48-TL olduğu için yapılacak olan iade, bu rakamın %20’si olan 946,50-TL olacaktır.

SONUÇ

Eğer kulaktan duyma kıdem tazminatını alan işçinin Gelir Vergisi iadesi alacağına ikna olduysanız yanılmışsınız. Kanunun iade yapacağı işçiler; daha önce ikale ve benzeri karşılıklı anlaşarak işten ayrılan ve bu şekilde alınan ödemelerden Gelir Vergisi Kesilen işçilerdir.

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir